Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Λαζαράκια! Νηστίσιμα Πασχαλινά Κουλουράκια για την γιορτή του Λαζάρου (Βίντεο)

Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε Λαζαράκια!

Παμε να τα φτιάξουμε παρέα με ενα κλικ εδω:



Υλικά: 
-120γρ. κανελόζουμο (1 ξυλάκι κανέλας και νερό)
-1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-225γρ. ζάχαρη
-200γρ. αραβοσιτέλαιο ή σπορέλαιο
-110γρ. ελαιόλαδο
-1/2 σφηνάκι κονιάκ
-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-3 κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες
-3 κουταλιές της σούπας καρύδι τριμμένο
-3 κουταλιές της σούπας κανέλα
-500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-μερικά "κεφαλάκια" γαρύφαλλο για τα μάτια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπρίκι βάλε το νερό με το ξυλάκι κανέλας, να βράσει. 
Μόλις βράσει, άστο στην άκρη, να κρυώσει ελαφρώς. 
Σε μία λεκάνη ρίξε το χλιαρό κανελόζουμο, πρόσθεσε την μαγιά και ανακάτεψε καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. 
Ρίξε τη ζάχαρη και ανακάτεψε. 
Πρόσθεσε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο, το κονιάκ, την κανέλα καιτο αλάτι. 
Πέρασε τις σταφίδες μαζί με τα καρύδια από το μπλέντερ και πρόσθεσέ τα στο μείγμα και ανακάτεψε καλά. 
Ρίχνε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακάτευε. 
Μόλις το μείγμα αρχίσει να σφίγγει βάλε χέρι και ζύμωσε. 
Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει ελαφρώς στα χερια. Κάντην μία μπάλα. 
Σκέπασε την λεκάνη με μία πετσέτα και άστην να ξεκουραστει. 
Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια. Πάρε ένα μπαλάκι και κόψε το 1/3 του. 
Πάρε τα 2/3 και δώστου ένα οβάλ σχήμα. Πάρε το 1/3 και χώρισέ το σε δύο μπαλάκια. 
Πλάσε τα μπαλάκια σε κορδόνια. Βάλε τα κορδονάκια σε χι πάνω στο οβάλ κομμάτι. 
Πίεσε λίγο με τα δάχτυλά σου να γίνουν πιο επίπεδα. 
Μπήξε δύο κεφαλάκια γαρύφαλλο για τα μάτια και βάλτα σε ταψί με λαδόκολλα! 
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180οC, για 30 με 40 λεπτά. 

Καλή επιτυχία! 

Φέτος, τα φτιάξαμε παρέα με τον Λαζαράκο και τα μοιράσε μαζί με ένα αναμνηστικό δωράκι ως κέρασμα στους συμμαθητές του! 

Τη συνταγή, μπορείς να την βρεις και στο μπλογκ μου εδώ: https://www.thasekanomagirisa.gr/2017...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου